Pogosta vprašanja

Kako nastane zobni karies in kaj narediti

Zobni karies ali zobna gniloba je razpad dela zoba in je nasledek razpadanja trde sklenine. Vzrokov za nastanek zobnega kariesa je lahko več: dovzeten zob, bakterije,...

Navadno je zobobol posledica zobne gnilobe. Oseba občuti skelenje ali bolečino med pitjem hladne pijače ali uživanjem sladke hrane.

Najbolje je da preprečimo zobno gnilobe pred bolečino - zato je obvezno redno obiskovanje zobozdravnika vsakih 6 mesecev.

Katera hrana povzroča karies?

Vsi ogljikovi hidrati lahko povzročajo zobno gnilobo, glavni krivci so sladkarije. Požirek sladke pijače vsako uro je škodlivejši od lizanja čokoldane ploščice pet minut.

Ljudje z večjo nagnenostjo k zobni gnilobi morajo omejiti sladko hrano. Po zaužtju speremo zobe z vodo, seveda pa je najučinkovitejše ščetkanje. Tudi nekatere brezalkoholne gazirane pijaše brez sladkorja tvorijo kislino, ki povzroča zobno gnilobo.

Kaj je vzrok zobobola?

Zobobol je lahko posledica zobne gnilobe, vnetja dlesni okoli zob, vnetje sinusov ali kaj drugega.

Zato ob bolečini svetujemo, da se naročite na zobni pregled.

Kaj storiti od zlomljenem, razmajenem in izbitem zobu?

Kartka in ostra bolečina med zvečenjem in uživanjem hladne hrane je lahko posledica nepopolno zlomljenege zoba. Dokler je še odlomljen košček na svojem mestu, je težavo mogoče rešiti s plombo.

Če zob po poškodbi ni občutljiv na zrak je največrat poškodovana le trda zunanja plast (sklenina). Če se odlomi košček sklenine takojšnja oskrba ni potrebna.

Kadar se zob zlomi toliko, da je prizadeta njegova globja plast, se od izpostavitvi zoba zraku ali hrani pojavijo bolečine. Takoj je treba poiskati pomoč.

Ali so slabi zobje dedni?

Zgradba zob, vsebnost flouridov v zobni skleninni, nagnjeni k hitremu nastajanju zobnega kamna in količina ter sestav sline so dedni. Slina vsebuje obrambne snovi proti bakterijam.

FLOURID:  flouridi spodbujjo nalaganje rudnin v zobni sklenini, zato so zobje trši in zavirajo razvoj škodljivih bakterij.

Kaj je vzrok krvavečih dlesni?

Navadno tiči vzrok v pomanjkanju ustne higiene, zato nastanejo zobne obloge, v katerih se bakterije izredno hitro razmnožujejo. Te zobne obloge prodirajo pod meso okoli zob. Dražijo ga in meso se vname. Pri čiščenju zob ali pri hranjenju začnejo zato dlesni krvaveti. Predlagamo obisk zobozdravnika.

Ali lahko škoduje preveč čiščenja zob?

Ne, preveč čliščenja ne škoduje. Vendar lahko premočno drgnenje z ostro krtačko vzdraži dlesni. Vendar je napačno mišlenje, da bolj močno drgnjenje zob je učinkovitejše. S pravo tehniko obloge najprej zrahlate in potem izplaknete.

Ali je enkrat dnevno ščetkanje zadosti?

Ne. Zobe je potrebno ščetkati vsaj dvakrat na dan po zajtrku in pred spanjem, da preprečimo zobni karies. Če niste vešči ščetkanja se naročite na pregled in svetovali vam bomo kako vzdrževati ustno higieno.


© Vse pravice pridržane 2011, Stomatološka ordinacija Strehovec Dr. Jagoda
izdelava spletnih strani | optimizacija spletnih strani | email marketing

STOMATOLOŠKA ORDINACIJA

Stomatološka ordinacija 
Strehovec Dr. Jagoda
Aljaževa 30
1000 Ljubljana

 

T: 05 99 37 081
E: info@zobozdravnik-jagoda.si

IMATE VPRAŠANJE

Imate vprašanje povezano z zdravjem vaših zob? Strokovnjakinja Strehovec dr. Jagoda vam je na voljo za odgovore na vaša vprašanja.